Z pewnością każdy z nas doskonale kojarzy śnieżnobiałe kulki z sera w zalewie z serwatki. Serem tym jest włoska mozzarella, jaka uważana jest przez wielu za jeden z najsmaczniejszych gatunków. A z pewnością najzdrowszych, ponieważ mozzarella włoska ze względu na sposób produkcji posiada w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Nie jest też tak tłusta jak reszta odmian, dlatego też powodu spożywana być może nawet przez osoby trzymające dietę, zwłaszcza w odmianie light. A mozzarellę jeść można na wiele różnych sposobów.
Świetnie się sprawdza jako składnik sałatek, zwłaszcza wraz z pomidorami i ziołami. Ale świetnie ją też znają wielbiciele najprawdziwszej włoskiej pizzy, gdyż bardzo dobrze się topi i jeszcze lepiej smakuje po tym stopieniu. Ser ten wywodzi się z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z mleka bawolic.
Ta tradycja jest nadal utrzymywana, bowiem w kilku włoskich regionach produkowana jest mozzarella buffala, mająca w składzie jedynie mleko bawołów. Ze względu na to, że mleko to ma w sobie trochę więcej tłuszczu niż krowie, to smak buffali jest delikatny, a równocześnie mający lekką kwaskowość. Mozzarelle, jakie najczęściej można obecnie spotkać w sklepach, wytwarzane są z krowiego mleka, i mają postać różnej wielkości kulek. Jeśli do tych kulek w trakcie wytwarzania dodana zostanie odrobina śmietany, to powstanie kolejny smaczny gatunek czyli mozzarella włoska. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany jej skosztowaniem, to z pewnością ją dostanie w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+