Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Dlaczego warto do włoskich potraw używać oryginalnych składników

Włoskie dania są znane i cenione na praktycznie całym świecie, sporo osób twierdzi że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni. W pierwszym momencie wydają się proste i łatwe do zrobienia, lecz w niejednym przypadku nie do końca się to jednak udaje. Należy bowiem pamiętać, że tajemnica tych dań się bierze z dwóch głównych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, udoskonalane przez pokolenia kucharzy. O ostatecznym smaku często będą decydować niuanse, i z tego też powodu tak dużej liczbie osób nie wychodzi to tak jak by chciały.

Kolejną ważną rzeczą są używane do przygotowania składniki, a kucharze z Włoch nie idą na żadne kompromisy. Jeśli danie ma smakować tak jak smakuje w Mediolanie, Neapolu albo Rzymie, to użyte do niego być muszą najlepszej jakości produkty i kuchnia włoska producent. Żadne podróbki czy substytuty nie dadzą tak wyjątkowego smaku, jeżeli nawet podobnie się będą nazywały. Dotyczy to nawet takich składników jak pomidory, mąka czy makaron, a już w szczególności serów. Każdy, kto kiedyś ją próbował potwierdzi, że prawdziwa mozzarella włoska ma zupełnie inny smak niż sery, jakie są produkowane przez rozmaite firmy które nie pochodzą z Włoch. Niejednokrotnie firmy takie wykorzystują wsparcie włoskich fachowców, lecz na końcową jakość wpływa też mocno mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy bydła, wypasane niejednokrotnie na górskich mąkach, i to mleko ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak sera.

Najpopularniejszy rodzaj mozzarelli wytwarza się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To daje dużo delikatności i biały kolor, i to właśnie taka odmiana jest spotykana najczęściej. Lecz coraz większą popularnością cieszy się też wśród smakoszy mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego gatunku sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące wyłącznie od bawolic, hodowanych w tylko paru rejonach kraju. Dzięki większej zawartości tłuszczu w bawolim mleku ta odmiana mozzarelli jest znacznie bardziej wyrazista, ma lekko kwaskowy smak i w swoim składzie zawiera dużo większą ilość cennych składników odżywczych.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

To powinno ci się spodobać:

Dodaj komentarz