Miłośnicy włoskiej kuchni zapewne stwierdzą, że smakuje ona najsmaczniej na świecie, i jest w tym sporo racji. A z pewnością jest bardzo popularna, o czym przekonać się można odwiedzając różnego rodzaju kraje, w jakich bez żadnych problemów znajdzie się chociażby nieśmiertelną pizzę. Sekret dań z włoch tkwi w kilku szczegółach. Po pierwsze jest to prostota, w niejednym przypadku wystarczy bowiem tylko parę składników, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem. Ogromnie ważne są też przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, które przez ten czas dopracowano prawie do perfekcji. No i na koniec trzecia niezwykle ważna rzecz, to znaczy stosowane do przyrządzenia składniki.
Oczywiście każde danie zrobić się da z byle jakiej mąki, szynki, sera czy pomidorów. Ale jeśli porówna się później smak z potrawą, w której zostały użyte najprawdziwsze produkty pochodzące z Włoch, to będzie można od razu zobaczyć różnice. Jednym z takich produktów, które smakują najlepiej w oryginale, jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera powszechnie jest wykorzystywany w wielu potrawach, podawanych na zimno i ciepło.
Oczywiście żadna prawdziwa pizza bez niego się nie obejdzie, ale można go również znaleźć w zapiekankach, tartach czy sałatkach. Dzięki temu, że po stopieniu się bardzo apetycznie ciągnie, to w ten sposób podbił serca miłośników dobrego jedzenia z całego świata. Mozzarella jest dostępna w wielu rozmaitych gatunkach i rodzajach, produkuje się ją z mleka bawolego albo krowiego. Z pierwszego rodzaju robiona jest mozzarella buffala, jaka w ostatnim czasie zyskuje ogromnie na zainteresowaniu, z uwagi na swój charakterystyczny smak i zawartość wielu składników odżywczych. Ciekawie i oryginalnie też smakuje mozzarella fior di latte, która przez wielu znawców uznawana jest za najsmaczniejszą odmianę tego sera. Sekret mozzarelli przede wszystkim tkwi z mleka wysokiej jakości, które jest używane do ich wytwarzania. Lecz dużą rolę też odgrywa sposób produkcji, bardzo często kuchnia włoska producent wykorzystuje tu ręczne metody, jakie naprawdę dopracowano przez wiele dekad.
+Tekst Sponsorowany+