Potrawy włoskie cenione są w wielu krajach za to, jak smakują. Trzeba być jednak świadomym, że zawdzięczają to nie tylko umiejętnościom i doświadczeniu kucharzy, ale także składnikom używanym do przygotowania. Wielu mistrzów kuchni stosuje wyłącznie produkty włoskie oryginalne, przez co ich potrawy wyśmienicie smakują. Tak chociażby jest jeśli chodzi o mozzarellę, która jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw, w tym popularnej na całym świecie pizzy.
Mozzarella włoska, jaką przeważnie się spotyka w sklepach, produkowana jest z mleka pochodzącego od krów. Najczęściej występuje w formie niedużych, miękkich kulek znajdujących się w zalewie. Bez problemów ją można pokroić nożem, lecz również i rozdzielić na kawałki rękami, jeśli faktycznie jest ona dobra to wówczas się będzie charakterystycznie strzępić. Lecz żeby ser ten faktycznie dysponował odpowiednim smakiem, to potrzeba sporego doświadczenia podczas jego wytwarzania, oraz najwyższej jakości składników. Ciekawą, choć niezbyt jeszcze popularną wersją jest mozzarella burrata.
Jeśli chodzi o nią do każdej kulki dodawana jest niewielka ilość śmietany, jaka znajduje się później w charakterystycznej torebce. Smak tej odmiany jest naprawdę maślany i delikatny, głównie dzięki zawartości śmietanki. Całkiem inaczej smakuje mozzarella buffala, jaka uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych wersji. Wyrazistość i lekką kwaskowatość będzie ona zawdzięczać dużej zawartości tłuszczu, pochodzącego z mleka bawolic, z którego jest ona wytwarzana.
+Tekst Sponsorowany+