Alkohol etylowy (znany także jako etanol lub ewentualnie alkohol zbożowy) to bezbarwna łatwopalna ciecz o mocnym zapachu oraz smaku. Ma wzór chemiczny CH3CH2OH i był używany w wielu rolach od czasów starożytnych. W swojej najpowszechniejszej postaci alkohol etylowy jest energicznym składnikiem trunków alkoholowych, takich jak piwo, wino i napoje spirytusowe.
Nie tylko wolno go bez ryzyka spożywać w małych ilościach, jednak działa też jako specyfik depresyjny, jaki spowalnia aktywność ośrodkowego układu nerwowego, wywołując zatrucie, kiedy zostanie spożyte nadmiernie sporo. Może być też toksyczny dla zwierząt, jeśli zostanie połknięty w dużych stężeniach. Poza celami rekreacyjnymi alkohol etylowy jest również stosowany w przemyśle do różnych produktów, w tym paliw, farmaceutyków, pestycydów i surowców zapachowych.
Jako dodatek do kompozycji benzynowych zwiększa liczbę oktanową, co pomaga zredukować stuki w silniku przy wyższych stopniach sprężania. W zimnym klimacie wolno go dodawać do oleju napędowego w celu słabnięcia woskowania spowodowanego niskimi temperaturami – pragniesz dowiedzieć się więcej, zobacz alkohol etylowy. Niska temperatura wrzenia etanolu powoduje, iż do perfekcji nadaje się do przenoszenia cząstek w procesach destylacji podczas tworzenia rozmaitych typów napojów alkoholowych, takich jak whisky czy gin.
Jego niska lotność powoduje, iż jest bezpieczny w obsłudze bez konieczności stosowania specjalistycznego sprzętu czy też procedur bezpieczeństwa; ponadto jego atrybuty przeciwdrobnoustrojowe powodują, iż jest zbawienny w specyfikach sprzątających, takich jak alkohol do wycierania czy też środki do dezynfekcji rąk. Ogólnie rzecz biorąc, alkohol etylowy jest istotną częścią stworzonego przez nas dziennego życia; bez względu od tego, czy od czasu do czasu pijemy piwo z przyjaciółmi, czy także dezynfekujemy dłonie przed obiadem z klanem, wszyscy jesteśmy narażeni na tę wszechstronną cząstkę w pewnym momencie naszego codziennego życia.