Każdy miłośnik włoskich potraw doskonale wie, jak istotne w tej kuchni są mozzarelle. Co prawda obecnie w większości krajów wytwarzane są one przez rodzime firmy, lecz nie można porównywać ich z tym, co proponują włoscy producenci. W dużej mierze bierze się to z mleka, lecz również i metod wytwarzania, jakie są pilnie strzeżoną tajemnicą włoskich wytwórców.
Największym zainteresowaniem cały czas się cieszy klasyczna mozzarella włoska, to ona właśnie stanowi podstawę wielu potraw, w tym tak przez wszystkich lubianej pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim określeniem nazywać można było jedynie sery wytwarzane z bawolego mleka, ale od jakiegoś czasu również i sery z mleka krowiego. Sam proces produkcji jest niezmienny od wielu lat. Do kadzi jest wlewane krowie lub bawole mleko z podpuszczką, które następnie jest podgrzewane. Po dwóch godzinach tworzy się skrzep, który następnie zostaje odsączany, podgrzewany i zalewany wodą o odpowiedniej temperaturze.
Na zakończenie całość zostaje wychłodzona, a później moczona w solankowej zalewie aby nadać odpowiedni smak. Jednak żeby otrzymać właściwą konsystencję, to należy mieć bardzo dużo wiedzy i doświadczenia, a serowarzy z Włoch są niedościgłymi mistrzami w swoim fachu. Klasyczna mozzarella będzie lekko sprężysta i ciągliwa, posiada również łagodny, delikatny smak. Nieco odmiennie będzie smakowała mozzarella buffala, którą wytwarza się z mleka bawolic. Ze względu na to, że to mleko ma znacznie więcej tłuszczu, to smak wytwarzanych z niego serów jest bardzo charakterystyczny, o lekkim kwaskowym posmaku.
Następnym wartym zaprezentowania serem z tej rodziny jest mozzarella burrata. Przy pierwszym spojrzeniu bardzo ona przypomina typową mozzarellę, lecz znacznie się od niej różni ze względu na sposób wytwarzania. W czasie niego do każdej kulki jest dodawana delikatna śmietanka, odpowiadająca za charakterystyczny, łagodny posmak tego sera. Wymienione powyżej sery, jak również pozostałe produkty włoskie oryginalne można kupić bez problemów w dobrych sklepach, specjalizujących się w asortymencie tego typu.
+Tekst Sponsorowany+