Prawdziwe włoskie sery cieszą się popularnością w wielu krajach, i bardzo słusznie się cieszą takim uznaniem ze względu na ich niesamowity smak. Sery takie, jak również inne produkty włoskie robione są jedynie z całkowicie naturalnych surowców i według receptur przekazywanych przez pokolenia.
Szczególną popularnością cały czas się cieszy mozzarella włoska, która jest podstawą każdej dobrej pizzy. Standardowe sery mozzarella są oczywiście wytwarzane z krowiego mleka, są w formie miękkich, białych kulek. Ich struktura jest miękka i lekko rozciągliwa, a przed sprzedażą pakowane są w torebki foliowe wypełnione serwatką. Klasyczna mozzarella rozpowszechniona jest najbardziej, ale zwrócić też warto swoją uwagę na inne jej odmiany, jakie u nas nie są jeszcze dobrze znane. Jedną z nich jest mozzarella buffala.
Wywodzi ona z regionu Kampania, a jej podstawową cechą jest to, że się ją produkuje ją z mleka bawolego. Początkowo nie doceniano jej specjalnie, ale obecnie bardzo się to zmienia ze względu na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Mleko bawole zawiera więcej tłuszczu, ale jednocześnie znacznie niższy poziom cholesterolu, jest więc znacznie bardziej zdrowe od krowiego. Na naszych stołach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Z kolei ten ser na pierwszy rzut oka przypomina tradycyjną mozzarellę, ale ma zupełnie inną konsystencję, z płynnym wnętrzem. Ta odmiana sera produkowana jest z mleka krowiego z dodatkiem śmietany, i to śmietana właśnie nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+