Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są najważniejsze rodzaje i odmiany włoskiej mozzarelli

Przeglądając sklepowe półki bez żadnego problemu można zauważyć na nich niewielkie woreczki, w których umieszczone są serowe kulki w zalewie. Serem tym jest mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. W szczególności ceniony on jest w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, lecz również i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Lecz tradycyjna mozzarella włoska według wielu osób różni się bardzo od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Bierze się to z kilku rzeczy. W pierwszej kolejności na jej ostateczny smak bardzo mocno wpływa mleko użyte do produkcji. A to pochodzące od włoskich krów jest bardzo dobrej jakości, szczególnie tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw pochodzi też najbardziej ceniona odmiana właśnie tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.

Jest ona produkowana wyłącznie w kilku regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Sam proces produkowania jest precyzyjny i długi, ale dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewni wyjątkową jakość końcowego produktu. Niewielkie włoskie gospodarstwa także słyną z produkcji kolejnego rodzaju mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego właśnie sera zamiast mleka krowiego wykorzystuje się mleko bawolic. Posiada on dużo większą zawartość tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na końcowy smak. Ta mozzarella jest bowiem znacznie bardziej wyrazista, a równocześnie kwaskowa.

Zawiera też sporo więcej rozmaitych składników odżywczych, dzięki czemu stanowi cenny składnik codziennej diety. Coraz większym zainteresowaniem wśród wielbicieli włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka, lecz w trochę odmienny sposób niż tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niedużą kieszonkę, do której wlewana jest nieduża ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przecięciu burrata ma płynną konsystencję, a równocześnie maślany, bardzo delikatny smak, tak lubiany przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

To powinno ci się spodobać:

Dodaj komentarz