Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najpopularniejsze gatunki włoskiej mozzarelli

Nie bez powodu włoska kuchnia uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Doskonałe pizze, mnóstwo najróżniejszych makaronów czy pyszne desery to jedynie niektóre potrawy cieszące się powodzeniem w wielu krajach. Lecz pomimo że w teorii dużo z tego typu potraw jest bardzo prostych, to jednak zagadka ich wyjątkowego smaku tkwi w dwóch rzeczach.

Pierwszą z nich są przepisy, wielokrotnie od dziesięcioleci przekazywane pomiędzy członkami rodziny. Ale nie mniej istotne są składniki, które za każdym razem muszą być należytej jakości. Nawet jeżeli na przykład pizza robiona jest w innym kraju, to w wielu przypadkach w niej się znajdują produkty włoskie oryginalne, przez co końcowy smak będzie naprawdę dobry. Jednym z najważniejszych składników, jakie muszą się znaleźć na włoskiej pizzie, będzie mozzarella włoska. Ten ser jest dość charakterystyczny, ponieważ ma postać niewielkich, lekko spłaszczonych kulek. Jest przeważnie sprzedawany w torebkach mających w sobie kulkę sera i trochę zalewy.

Prawdziwa włoska mozzarella posiada białą barwę, jest stosunkowo miękka i lekko się strzępi. Jej smak jest delikatny, z tego też powodu świetnie się sprawdza nie tylko na makaronach i pizzach, lecz również w formie dodatku do sałatek i kanapek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje jest wytwarzana z mleka krowiego, ale dość często ostatnio w części sklepów jest też do kupienia mozzarella buffala, produkowana z mleka bawolic. Dużą popularnością zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, mająca w środku delikatną śmietankę.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz także polubić...

Dodaj komentarz