Włoska kuchnia od wielu lat jest ogromnie popularna, mało jest osób które nie zjedzą spaghetti czy gorącej pizzy. Ta popularność przekłada się również na zakupy, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem doskonale wiedzą, jaki wpływ na smak i jakość potrawy mają składniki, z tego też powodu często wybierają te naprawę dobre. A powszechnie jest wiadomo, że przykładowo mozzarella włoska nie ma sobie równej, szczególnie że w sklepach można dostać jej parę odmian.
Rzecz jasna najczęściej kupowana jest klasyczna, pod postacią spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Świetnie się ona sprawdza jako dodatek do sałatek i na zwykłe kanapki, ale też prawdziwa pizza również bez niej się nie obejdzie. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka krów, przez co ma delikatny smak i aromat. Jeśli ktoś by chciał spróbować czegoś bardziej nietypowego, to z pewnością na jego talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.
W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera wytwarzany jest z bawolego mleka. Początkowo nie był on za bardzo ceniony, lecz dzisiaj posiada wierne grono swoich zwolenników. Przed dużą zawartość tłuszczu smak tej odmiany jest delikatnie kwaskowy. Ciekawie będzie się też prezentować w smaku mozzarella burrata. W pierwszej chwili będzie ona przypominać zwykłą mozzarellę, ale dzięki specjalnemu procesowi wytwarzania we wnętrzu znajduje się niewielka ilość śmietanki, która zapewnia temu serowi przepyszny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+