W spożywczych sklepach bez problemu można znaleźć nieduże woreczki z zanurzonymi w zalewie kulkami sera. Gatunek ten popularnie nazywany jest mozzarellą, i rzeczywiście mocno ją przypomina jeżeli chodzi o wygląd i smak. Lecz prawdziwa mozzarella burrata będzie niepowtarzalna i jedyna, i żadne inne produkty nawet się nie zbliżą do jej jakości. Wynika to z paru rzeczy. Przede wszystkim bardzo duże znaczenie mieć tu będą wiedza i umiejętności rzemieślników.
Przepisy przekazywane są między pokoleniami, a chcąc faktycznie poznać wszystkie tajniki to potrzeba wielu lat uczenia się. Kolejną rzeczą jest jakość surowców, wśród których niejednokrotnie będzie się pojawiało bawole mleko. To z niego właśnie powstają tradycyjne odmiany, na przykład takie jak mozzarella buffala. To mleko ma w sobie dużo większą ilość tłuszczów, a to przekłada się na zupełnie inny smak, o lekkiej kwasowości.
Ceniona pod względem kulinarnym także jest mozzarella fior di latte. Ją z kolei robi się z mleka krowiego, lecz można ją znaleźć jedynie w pewnych włoskich regionach. Sposób wytwarzania jest żmudny i długi, a równocześnie wymagający precyzji, lecz rezultat spełni wymagania największych smakoszy. Warta spróbowania będzie też z pewnością mozzarella burrata. W jej przypadku charakterystyczną cechą jest maślany, płynny środek, który sprawia że całość jest bardzo delikatna. Podczas wytwarzania w każdej z kulek tworzy się niewielką kieszonkę, do której się wlewa trochę śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+