Kuchnia włoska jest niesłychanie znana i lubiana na całym świecie. Jak najbardziej są potrawy, które się kojarzą jednoznacznie z Włochami, do nich Na pewno wolno zaliczyć między innymi makarony czy pizzę. Potrawy i towary włoskie są znajome na całym świecie. Kto bo nie słyszał o mozzarelli, szynce parmeńskiej, krojonej tak cieniutko, że poprzez nią widać, ser parmezan, jaki Włosi dołączają nieomal do wszystkiego – mozzarella włoska. Lasagne, kopytka – gnocchi, jak jedna z nielicznych potraw jest taka sama u nas, pierożki: ravioli czy też tortellini, sos boloński, omlety i bez liku jeszcze innych przysmaków, praktycznie nie można wyliczyć. Włosi, ale nie tylko oni twierdzą włoską kuchnię za bardzo dobrą na świecie.
Kuchnia włoska wyraźnie różni się od polskiej, niedużo można odkryć podobieństw, nawet kanapki są inne, bo chleb jest skrapiany oliwą z oliwek, która jest używana do wszystkiego, a nie smarowany masłem czy margaryna jak to się dzieje u nas. Zdziwienie cudzoziemców wzbudza fakt zjadania chleba z gruszką. Dodatkowo tradycyjne śniadanie włoskie, jakie składa się jedynie z herbatników i filiżanki kawy gruntownie nie przystaje do naszych śniadań. Testowanie w kuchni to niesamowita zabawa. Aby nauczyć się gotować musimy testować, próbować, musimy ćwiczyć. Tylko wtenczas nabędziemy godziwego doświadczenia – a to jest potrzebne, by radzić sobie z przygotowywaniem dań, głównie tych skomplikowanych oraz trudnych w przygotowaniu.
Testowanie w kuchni polega przede wszystkim na łączeniu smaków, na kombinacji, przyprawianiu, próbowaniu oryginalnych nieznanych nam rzeczy. Dzięki takiemu testowaniu poznajemy oryginalne smaki, wymyślamy nowatorskie potrawy. Sami jesteśmy dla siebie kucharzami, ale i degustatorami tego, co przygotujemy. Co poniektóre przygotowane przez nas dania są ściśle mówiąc fenomenalne i smaczne, inne niestety nie spełniają naszych oczekiwań. Jeśli jednak nie będziemy obawiać się próbowania i testowania w kuchni z w pewnych momentach dotrzemy do perfekcji a przygotowywane przez nas potrawy będą zachwycać wszystkich, którzy tylko będą posiadali możność ich spróbować.