Chyba nikt nie wyobraża sobie typowej pizzy włoskiej bez ciągnącej się mozzarelli. Ten ser jest równie charakterystyczny co wspomniana wcześniej pizza, spaghetti czy lazania. Lecz mozzarellę można wykorzystać w dużej ilości gorących potraw, oraz jako dodatek do sałatek i surówek. Sery mające w nazwie mozzarella cieszą się popularnością również u nas, chociaż tym dostępnym w marketach do oryginału jednak dużo brakuje. Oryginalna mozzarella włoska jest produkowana nie tylko z najwyższej jakości składników, ale też według oryginalnej receptury, w jakiej wszystkie niuanse mają duże znaczenie.
Mleko krowie wlewane jest do kadzi, do której następnie się dodaje podpuszczkę. Po ogrzaniu wszystkiego w kadzi zaczyna się tworzyć skrzep, który po kilku godzinach nadaje się do odcedzenia. Ważnym elementem procesu jest zalanie masy gorącą wodą, przez co tworzą się typowe włókna. Na koniec ser dzieli się na kulki i umieszcza w słonej wodzie dla nabrania smaku. Rzecz jasna Włosi mają jeszcze wiele rozmaitych wersji tego sera, a jedną z ciekawszych jest mozzarella burrata. W czasie jej produkowania jest jeszcze dodawana niewielka ilość śmietany.
Przez to właśnie ten ser zyskuje ciekawą, maślaną konsystencję, i ma zupełnie inny smak niż klasyczny, mimo że też jest robiony z krowiego mleka. Charakterystyczna dla niego jest kieszonka, do jakiej wlana zostaje wspomniana wcześniej śmietanka. Po rozkrojeniu tej kieszonki ze środka zacznie wypływać gęsta zawartość.
Do produkcji mozzarelli wykorzystuje się nie tylko mleko krowie, ale też i coraz częściej od bawołów. Ten gatunek zwierząt jest bardzo popularny we Włoszech, i właśnie z takiego mleka jest robiony następny rodzaj wyśmienitego sera, to znaczy mozzarella buffala. Buffala smakuje nieco inaczej niż zwykłe mozzarelle, jest znacznie bardziej tłusta, a równocześnie lekko kwaskowa. Ma też w sobie mniej cholesterolu, co na pewno korzystnie wpływa na serce. Jeśli ktoś chciałby ją zakupić, to musi znaleźć jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne i tam zamówić co potrzebuje.